Yeme Bozuklukları ve Bireysel Terapi
Yeme bozuklukları, sanıldığının aksine sadece yiye...
Aile içi problemler, aile içindeki üyeler arasındaki konfliktler, iletişim problemleri, rol konuları, boşanma gibi durumlar gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu problemler, aile içindeki bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını olumsuz etkileyebilir ve aile içi ilişkileri zayıflatabilir.
Aile terapisi, bir aile içindeki sorunları ve konfliktleri çözmek için tasarlandı. Terapist, aile içindeki üyelerin konuşma stillerini ve iletişim tarzlarını inceleyebilir, geçmişteki travmaları ve kayıpları ele alabilir ve aile içindeki bireylerin hedeflerini belirlemeyi teşvik edebilir. Aile terapisi, aile içi problemlerin çözümüne yönelik iyi bir seçenek olarak görülebilir ve aile içi ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olabilir.
İnsanlık tarihi kadar eski niteliğe sahip olan ve yaşanan değişimler karşısında sürekliliğini devam ettiren bir kurum olarak aile, toplumsal bütünlüğü sağlamanın ve sağlıklı bireylerle sağlıklı toplumsal ilişkiler oluşturulmasının temel objesidir. Aile, dünyaya nötr olarak gelen insana, ilk doğduğu andan itibaren hem bireysel hem sosyal hem de kültürel kimlik kazandırılan yerdir.
Aile, birbirine hem duygusal hem de fiziksel bağlarla bağlı ve birbirini etkileyen parçalardan oluşan canlı bir sistemdir. Bireyleri bu sistemin içerisinde yer alan bütünün birer parçaları olarak düşünürsek, bir aile üyesinin yaşadığı sorunun hem bütün aile bireylerini etkileyen hem de aile işleyişini etkileyen nitelikler taşıdığını söyleyebilmekteyiz.
Ailenin psikolojik bir sistem olarak işleyişi, kendisini yaşam döngüsü içerisinde göstermektedir. Yaşam döngüsü, çeşitli geçiş dönemlerine sahip olan evrelerden meydana gelmektedir. Yaşam döngüsünün geçiş dönemleri insan yapısında temel nitelikte birtakım değişikliklere işaret etmektedir. Bu doğrultuda, ailenin psikolojik bir sistem olarak işleyişinin, bireylerin yaşam döngüsüyle önemli değişimlere ev sahipliği yaptığını söyleyebilmekteyiz. Kişilerde yaşanan ve aile işleyişinin bir parçası olan bu değişimler, aile içerisinde ortaya çıkan problemlerin de bir parçası olmaktadır. Aile, birbirine organik bağlarla sahip parçalardan oluşan bir bütün olarak, bireyin yaşam döngüleriyle birlikte bir döngü yaşamakta ve aile içi problemler söz konusu olmaktadır.
Aile ilişkilerinde, aile işleyişini olumsuz nitelikte etkileyen çeşitli problemler meydana gelebilmekte ve bu durum aile içi problemler olarak adlandırılmaktadır. Her aile belli bir yapıya ve kendi içerisinde bir işleyişe sahiptir. Her bir bireyin; değer görme, güven hissetme, yakınlık ve dayanışma duygusu, sorumluluk bilinci, sorunların üstesinden gelmeyi öğrenme, mutlu ve kendisini gerçekleştirme ortamı içinde olma isteği, sağlıklı bir manevi yaşamın temellerinin oluşturulmasını sağlayacak ortam gibi temel gereksinimlerini karşılayabileceği bir aile işleyişi içerisinde bulunması gerekmektedir. Aile işleyişi, bireyin temel gereksinimleri üzerinden bir rota oluşturmalıdır. Bu rotanın olmaması ya da bir işleyiş oluşturulmaması durumunda, aile içi problemler ortaya çıkabilmektedir.
Aile içi problemlerin temelini oluşturan unsurları şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
Aile terapisi, bireye yönelik diğer yaklaşımlardan farklı olarak, yaşanan sorunları aile işleyişi içerisinde ve psikolojik aile sistemi olarak ele almaktadır.