Klostrofobi
Klostrofobi tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan b...
Çift terapisi, birbirleriyle iletişim sorunu yaşayan ya da çatışma halinde olan iki insanın etkileşimini değiştirmek ve geliştirmek için gerçekleştirilen bir psikoterapi biçimidir. Günlük yaşamda aile ve birlikteliklerle ilgili olarak süreklilik gösteren sorunların daha çok artış göstermesiyle, bu alanda çalışmalar artış göstermiştir.
Çift terapisi, klinikte daha çok evlilik terapisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak belirtmekte fayda vardır ki, evlilik terapisi konu açısından özel bir ailesel çatışmayı konu alan çalışmalardır. Bu bakımdan evlilik terapisinin, çift terapisine göre daha sınırlı bir alan olduğunu söyleyebilmekteyiz. Aile ve çift terapisi, ülkemizde de dünya genelinde de ilgili çalışmaların daha çok gerçekleştirildiği, oldukça önem verilen bir alandır. Öncelikli olarak bireye, bireylerin birbirleriyle kurdukları ilişkinin iyileştirilmesi doğrultusunda birlikteliklere ve dolayısıyla topluma geri dönüşü olan çalışmalar, çift terapisi adını almaktadır.
Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkilerin niteliği, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları bakımından oldukça önemlidir. Kişinin özellikle en yakın çevresi, yani ebeveyn, eş ve çocuklarıyla kurduğu yakın ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından oldukça belirgin niteliktedir. Bu yakın ilişki türleri içerisinde özellikle evlilikler ya da birliktelikler, zaman zaman çatışmalara sebep olabilmekte, zorlu ve sıkıntılı dönemler ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Çift terapisi, bireyler arası iletişimde, değişim ve gelişim sağlanması amacıyla gerçekleştirilen psikoterapi yöntemidir. Çift terapisiyle, aile ve çiftler arasındaki yakın ilişki çalışılmakta, aile içerisinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçler ele alınarak, çatışmaların çözülmesi ve iletişimin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çift terapisi yoluyla, bireylerin sağlıklı yönde değişim ve gelişimi sağlanarak, öncelikle birey sağlığının, birey sağlığı doğrultusunda hem birliktelikler hem aile içi iletişim açısından olumlu gelişimlerin sağlanması amaçlanmakta, bu durum ise beraberinde dış dünyayla kurulan ilişkiyi olumlayan sonuçlar getirmektedir.
Çift terapisinde, iletişim noktasında değişim ve gelişim unsurları üzerinden hareket edilmektedir. Bu bakımdan çift terapisinin amaçlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Çift terapileri, birlikteliklerinde ve aile ilişkilerinde sorun yaşayan herkesin yararlanabileceği, çok geniş ve yaygın kullanım alanına sahip uygulamalardır.
Çift terapisinin kullanım alanlarını ve kimlerin faydalanabileceğini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Çift terapisi, yukarıda belirttiğimiz durumlar dahil olmak üzere, tüm psikolojik/psikiyatrik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte uygulanabilmektedir. Çift terapisine birçok durumda, diğer psikoterapi yöntemleri ve bazen de ilaçla tedavi yöntemi eşlik edebilmektedir.
Çift terapisi uygulamaları, farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Bazı çift terapisi uygulamalarında, üyeler aynı seansta bir arada bulunabilirken, çoğunlukla çiftler ayrı ayrı değerlendirilebilmektedir.
Aile ve çift terapileri duruma göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 8-24 seans olarak gerçekleştirilmektedir. Seans süresi, 50 dakika olmaktadır.
Çift terapileri, hastanelerde ya da özel muayenelerde yapılmaktadır.