EMDR
EMDR, Türkçe açılımı ile Göz hareketleri ile duyar...
EMDR Nasıl Uygulanır? Bu yöntemin bir hipnoz yöntemi ya da ilaç tedavisi olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Terapi esnasında beynin adaptif bilgi işleme mekanizması kullanılmaktadır. Gözler sağdan sola hareket ettirilerek beynin yarımkürelerine çift yönlü uyarım verilmektedir. Aynı zamanda kulaklıkla ses, ellere titreşim de verilebilmektedir. Çocuklara da uygulanabilmekte olan bir yöntemdir ve çocuklarda genellikle dizlere ve boyna dokunarak yapılmaktadır.
EMDR başlamadan önce hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Bireyin zihninde olumsuz anıyı canlandırması istenmektedir. Anı ile birlikte duygulara yoğunlaşmaktadır. EMDR geçmiş ile çalıştığı gibi gelecek ile de çalışmaktadır. Geçmiş anıları yeniden işlemekte ve olumsuz duyguların tetiklenmemesi için geleceğe yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Terapi esnasında ilaç, elektriksel uyarım veya hipnoz yöntemlerine başvurulmamaktadır. Bireye uygulanan terapi esnasında birey tamamen uyanıktır. Ayrıca birey terapiye aktif bir şekilde katılmaktadır. Tedavi esnasında iki yönlü uyaranlar verilmektedir. Bireyin sağa ve sola giden parmağı izlemesi söylenmektedir ve böylelikle beynin iki yarım küresi arasında geçiş sağlanmaktadır. Rahatsızlık vermekte olan anılara karşı duyarsızlaşma sağlanmaktadır.
Tedavi ile birlikte bireylerin yaşamakta olduğu pek çok psikolojik problemin giderilmesine olanak sağlanmaktadır. Burada amaç panik, endişe, korku, suçluluk duygusu, yas, fobi gibi pek çok olumsuz problemin giderilmesine olanak sağlanmasıdır.
EMDR yönteminin uygulanabilmesi için öncelikle bireyin durumu hakkında bilgi elde edilmekte ve bununla birlikte uygun bir şekilde ilerleme sağlanmaktadır. İlk olarak bireyin olumsuz olan anıları düşünmesi ve bunların canlandırması istenmektedir. Bu esnada bireye iki yönlü uyaran verilmektedir. Burada en önemli olan kısım ise iki yönlü uyaranlardır. Çünkü bu uyaranlar ile birlikte beynin iki yarımküresi arasında geçiş sağlanmaktadır. Böylelikle daha başarılı sonuçların elde edilmesine olanak sağlanabilmektedir.
Birçok farklı hastalık için uygulanmakta olan bir psikoterapi yöntemidir ve böylelikle sıkça uygulanabilmektedir.
EMDR terapisinin kaç seans boyunca devam edeceği hastanın yaşadığı psikolojik probleme göre değişim göstermektedir. Her hastanın yaşadığı psikolojik problem ve bu problemin boyutu farklıdır. Bundan dolayı da ilk olarak bunların belirlenmesi gerekmektedir. Pek çok farlı psikolojik rahatsızlıkta seans arası sürmekte iken depresyon gibi durumlarda 25 seans sürebilmektedir. Ancak genel olarak en az 5 seansın uygulanması gerekmektedir. Bu yöntemin her anı üzerindeki etkisi farklıdır ve bazı bireylerde bir seans ile değişim görülmektedir.
EMDR, pek çok farklı psikolojik problem için uygulanmakta olan bir yöntemdir. Hemen her yaştan ve her cinsiyetten olan insana uygulanabilmekte olan bir yöntemdir. Uygulandığı hastalıklar arasında ise şunlar yer almaktadır:
Farklı psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde ön plana çıkmakta olan bu tedavi yöntemi ile olumsuz anıların silinmesine olanak sağlanmaktadır. Depresyon, kaygı, bozukluğu, yeme bozukluğu gibi durumların giderilmesi sağlanmaktadır. EMDR yönteminin yapılan araştırmalar sonucunda stres bozukluğu durumunu azaltması ve tamamen ortadan kaldırması gibi faydaları bulunduğu gözlemlenmektedir. Oldukça etkili bir tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir. Takıntı ve endişe gibi durumlarında ciddi anlamda azalmasına neden olmaktadır.
Psikolojik rahatsızlıklardan birçoğunun tedavisi için kullanılmakta olan bu yöntemin son dönemlerde dünya üzerinde sıkça kullanılmakta olan tedavi yöntemlerinden biri olduğu söylenebilmektedir.