EMDR Nedir?
EMDR, Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeni...
Bugün insanların sorunlarına yardımcı olan birçok farklı yaklaşım ile birçok terapist ve uzman vardır. Bu nedenle, daha önce psikolog veya psikiyatr ile görüşme yapmayanlar için doğru uzman seçimini yapmak zor olabilir. Uzman desteği almaya karar vermiş ancak tavsiye isteyebilecek kimsesi bulunmayan kişiler İnternet üzerinden uzmanlar aramaktadırlar. Tavsiye yoluyla profesyonel yardım alınamıyorsa, “doğru” terapistleri seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli nokta vardır.
Terapistin eğitim seviyesi bir uzman bulmada ilk adım olmalıdır. Psikoloji alanında lisans derecesi ve psikoloji alanında yüksek lisans derecesi (klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, uygulamalı psikoloji, vb.) Olması önemlidir. Yüksek lisans derecesi için okurken; Terapistin seçimi danışanın çocuk mu, genç mi yoksa yetişkin mi olduğuna ve danışanın tedaviye neden gitmesi gerektiğine bağlı olacaktır. Bu nedenle, yüksek lisans derecesi psikolojinin dallarından biri olmalıdır.
Google’da her zaman ilk sayfada görünen terapist, iyi bir terapist değildir. Bu sadece interneti iyi kullanmayı bilen biri olarak karşımızda durduğunu gösterir. Bazen danışmanların diploması bile olmayabilir. Bugün birçok kısa süreli kişisel gelişim kursu sunulmaktadır. Ne yazık ki, bu ağlarda eğitilmiş “insanlar” kendilerine terapist zannedebilir. Bunun için diploma her zaman ilk sorulması gereken noktadır.
Ziyaret etmeyi planladığınız bir uzman varsa, bir terapist için daha ayrıntılı bir araştırma, “doğru” psikoloğu seçip seçmediğiniz konusunda size daha fazla bilgi verecektir. Uzman bir psikolog sitesinden; eğitim durumu, kurumlar, makaleler, alan uzmanlığı, vb. konularda daha geniş bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
Son aşama ilk buluşmadır. Daha önce uzman desteği almış kişiler, geçmiş deneyimlerinin kötü olması durumunda, önyargıyla oturuma gelebilirler. Önceki işleminde bir süre tedaviye katıldığından, ancak çeşitli sorunlar nedeniyle oturumu durdurduğundan, şimdi terapistin yardımcı olamayacağı korkusuyla karşılaşabilir. Ancak, her terapistin yaklaşımının, bilgi alanının ve deneyiminin farklı olduğu unutulmamalıdır.
Terapistin etik değerlere önem verip vermediği, danışan ile ilgili herhangi bir bilgiyi danışanın rızası olmadan üçüncü bir tarafa devretmek gizlilik ilkesidir. Bir kişi iyi bir uzmana geldiyse anlar. Psikoterapist seçiminin doğru olması önemlidir, çünkü kişi bu alanda bir terapistle birlikte çalıştığı veya çalıştığı için, kendisi ve daha sonra yakın çevreleri üzerinde olumlu bir etkisi olacak ve yaşam kalitesini artıracaktır.
Kural olarak, psikolojik yardım arayan insanlar, çevrimiçi kaynakların eksikliğinden dolayı tanıdık psikologlara sorarak bu ihtiyaçları her zaman karşılamaya çalışırlar. Bu uzun zamandır devam ediyor. Bu durum ihtiyaçları için uygun olmayan terapistlerin bulunmasına yol açar ve tedavinin devamını olumsuz yönde etkiler.
Ülkemizde psikoloji dünyasının en büyük sorunu, mesleki bir yasa bulunmamasıdır. Yasanın yokluğu, birçok vasıfsız insanın, yeterli eğitim ve diploma olmadan terapistler olarak kendilerini sunmalarının yolunu açıyor. Sormanız gereken birkaç başlı soru bulunmaktadır.
Bir kişinin psikolog unvanını almasının ilk şartı üniversitelerde psikoloji alanında 4 yıllık bir derece elde etmektir. Lütfen seçtiğiniz psikoloğun 4 yıllık psikolojiden sonra hangi alanda uzmanlaşacağını unutmayın. Şu anda İnternette çok fazla takipçisi olan ancak bu alanda nitelikleri bulunmayan insanlar var. Hangi fakülteden mezun olduğunuzu ve hangi alanda anladığınızı araştırdığınızdan emin olun. Psikoloji ve psikolojik danışma ve psikolojik danışma (PDR) farklı bölümlerdir. Bu aşamada, katılımcının girdiği fakültenin üniversitelerin psikoloji fakültesi olmasına dikkat etmelisiniz.
Ele alınması gereken ikinci konu, psikoloğun tedaviye hazırlanmasıdır. (Örneğin, ilişkinizdeki problemler hakkında çift terapiye girmek istiyorsanız, psikoloğun terapinin gidişatını tamamladığına dair iki tanıklığı olması gerekir.) Psikolojik testler yapıldığı ortamda uygulayıcının bu alanda sertifika sahibi olması gerekir.
Psikoterapötik ortamın rahat ve sessiz olması ve kendinizi güvende hissettirmesi gerçeği, belirleyici önemli bir faktördür. Terapi iki yönlü bir yolculuk olduğundan, terapist ile danışan arasındaki uyum çok önemlidir. Güvenebileceğiniz ve kendinizi keşfedebileceğiniz bir psikolog bulmak, terapi sürecine yardımcı olacaktır.